• Zo veel mogelijk, zo lang mogelijk en zo goed mogelijk

  Graag nodigen we alle ouders en andere betrokkenen uit voor een informatiebijeenkomst over het komende seizoen 2019-2020 op maandag 27 mei om 20.30 uur in de kantine van FC Weesp. Het nieuwe seizoen zal voor FC Weesp in het teken staan van de start van een nieuw ambitieus beleidsplan om het jeugdvoetbal kwalitatief een boost te geven. Wij verwachten dat dit de club naar een structureel hoger plan zal tillen.

  In navolging van het project "Gelijke kansen Jeugdvoetbal" van de KNVB willen wij bij FC Weesp, tot de O12, het huidige model van selectieteams en het door-selecteren naar ‘beneden’ loslaten. In plaats daarvan willen wij gelijkwaardige teams creëren. Uit wetenschappelijk onderzoek - bij andere sporten (bijv. hockey) en ook in verschillende landen (zoals Zweden) - is gebleken dat deze aanpak een veel beter fundament biedt voor het ontwikkelen van de jeugdspelers. Het resultaat: een hogere kwaliteit over de volle breedte van alle jeugdspelers en op termijn dus een kwaliteitsverbetering van het voetbal door de gehele club. Zo veel mogelijk, zo lang mogelijk en zo goed mogelijk.

  Vanaf O13 worden lichtingen samengevoegd als er in één lichting slechts 2 of minder teams opgericht kunnen worden. Dit is vergelijkbaar met de vroegere A/B/C/D categorieën. Als een basisteam in een samengevoegde categorie ook in een even leeftijdsgroep kan spelen (bv O14) dan heeft dat de voorkeur.

  In de praktijk zal dit er op neerkomen dat de trainingen per leeftijdscategorie ingedeeld gaan worden waarbij alle teams dezelfde oefenstof aangeboden krijgen en met z’n allen op hetzelfde veld zullen trainen. Er staat 1 hoofdtrainer op het veld die per team wordt ondersteund door een (of meerdere) ‘teamtrainer(s)’. Ook ouders zullen hierbij een belangrijke rol gaan spelen.

  Wij verwachten dat deze gelijkwaardige aanpak niet alleen de overall kwaliteit van de spelers zal verhogen maar ook het spelplezier. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste, want voetbal = fun!

  Wij begrijpen dat deze veranderingen vragen oproepen en om die reden willen wij jullie dan ook graag uitnodigen om naar de ouderbijeenkomst te komen. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij de plannen verder uit de doeken doen en jullie vragen beantwoorden.

  Als ervaringsdeskundige is Matthijs Blijham aanwezig - hij is Hoofd Jeugd Opleidingen bij USV Hercules, één van de vereniging die aan het  KNVB project Gelijke Kansen deelneemt.

  De KNVB heeft onlangs deze ‘longread’ over de onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren geschreven. Wie zich vast verder wil verdiepen in deze zaken kan in dit document meer links naar achtergrondinformatie vinden.

  Wij hopen jullie in grote getallen te kunnen begroeten.

  Sportieve groeten,

  Technische Commissie - tc@fcweesp.nl
  www.fcweesp.nl/technische-commissie