• Dat het een eenvoudige middag zou worden op sportpark Maarschalkerweerd, had men bij rust niet durven denken. Kampong creëerde vrijwel niets, mede vanwege de defensieve tactiek waarmee trainer Maykel Tak zijn FC Weesp het veld instuurde. Nadat de Noord-Hollanders na de pauze de eerste kans van de wedstrijd gekeerd zagen worden door Kampong-keeper Job Peeters, was het aan de andere kant wel raak.Siemen Eijkemans trof doel voor Kampong, waarna het verzet van Weesp gebroken was. Voor rust was het vooral morren voor de Kampong-fans langs de zijlijn, terwijl de oeh’s en ah’s je in de tweede helft om de oren vlogen. Kampong bouwde de voorsprong uit naar 4-0 en hield voor de zesde keer in zeven duels de nul.


  Trainer Mark Verkuyl zag dat zijn ploeg het voor rust moeilijk had. ,,Een geparkeerde bus is moeilijk kapot te spelen, misschien wel het moeilijkste in het voetbal. Dat was de eerste keer dit seizoen dat we dat tegenover ons kregen. Het is goed dat we hier tegenaan lopen. Dit hoort bij onze favorietenrol. Gelukkig maakten we snel na rust de 1-0. Toen was het eigenlijk wel gedaan.”

  Toch moest de doelman van de Utrechters één redding verrichten, maar die kans voor Weesp had Verkuyl verwacht. ,,Ik zei tegen hem dat hij waarschijnlijk maar één redding hoefde te plegen, maar die moet je dan wel hebben. En hij had hem.”

  Credits

   

  Keeper Job Peeters is zeer te spreken over de defensieve prestaties van Kampong in de voorbije weken, waarbij hij de credits aan zijn teamgenoten geeft. ,,In de laatste zeven wedstrijden heb ik maar één tegengoal gehad en dat was ook nog eens een penalty. Het feit dat we zo weinig tegentreffers krijgen, is de verdienste van de hele ploeg. We geven nauwelijks kansen weg. Ik sta er de helft van de tijd voor de sier”, zegt de goalie, die uitlegt wat er is veranderd ten opzichte van het begin van het seizoen, toen Kampong wél de nodige tegentreffers incasseerde.

  ,,Hij zal het zelf niet toegeven, maar de terugkeer van Tijs Ditvoorst is heel belangrijk voor de ploeg. Hij is zo goed en zo rustig. Daarnaast zijn we door de problemen in de voorhoede met een extra centrale verdediger gaan spelen en een aanvaller minder. Dit systeem biedt uitkomst voor ons, want sindsdien staat het gewoon.”

  Met de overwinning is de periodetitel definitief binnen voor Kampong, dat bij een nederlaag ook de periode had gewonnen. Daar draaide het volgens Peeters niet om in het duel met Weesp. ,,We wisten dat we de periode al wel binnen hadden, dus het ging erom dat we punten zouden pakken voor het kampioenschap. De periode is zelfs niet eens benoemd voor de wedstrijd. Als we vandaag hadden verloren, maar wel de periode hadden gewonnen, was ik alsnog chagrijnig geweest. We deden na afloop een biertje op het veld en dat was vanwege de overwinning. Dat had niets met de periode te maken.”

  Peeters weet dat de nacompetitie Kampong niet altijd goed gezind is geweest. ,,We hebben het de laatste jaren vaak net niet gered in de titelrace, nu is het eens zaak dat dat wel gaat gebeuren. We hebben een ploeg die kampioen kan worden. De nacompetitie lag ons de laatste jaren niet, dus laten we die maar vermijden.”

  ‘Dit voelt meer als mijn debuut’
  Bij Kampong viel de 17-jarige Machiel Kadijk na zeventig minuten in. De talentvolle spits kwam twee seizoenen geleden over van stadgenoot PVC en maakte tegen Weesp zijn eerste doelpunt in Kampong 1. Kadijk: ,,Ik mocht al eerder twee minuten invallen, maar toen heb ik geen bal aangeraakt. Dit voelt dan ook wat meer als mijn debuut. Het is fantastisch om ook te scoren.” De speler van Kampong JO19-1 zit bij de selectie vanwege personele problemen in de voorhoede van de Utrechters en hoopt vaker een seintje te krijgen van trainer Mark Verkuyl. ,,Ik leer veel van dit soort wedstrijden, dus hij mag me vaker bellen”, besluit Kadijk.

   

  Verslag van het Utrechts Nieuwsblad (AD)