• Op woensdag 5 februari zullen de trainingen voor de jeugd gebruikt worden om onderlinge wedstrijdjes te spelen met teams van gemiddelde leeftijden. In december is hier al een toelichting over gegeven. Half januari zijn nadere afspraken gemaakt met medewerkers van de KNVB, waaronder Jorg van der Breggen –senior medewerker voetbalontwikkeling.

  Wat is de bedoeling?

  We gebruiken de normale trainingstijden. Elk uur zullen de spelers in een even aantal teams ingedeeld worden zodat iedereen mee kan doen. De gemiddelde leeftijd van deze teams zal ongeveer gelijk zijn. Er kunnen dus zowel spelers van de O8 als O9 in een team zitten (tussen 17.00-18.00 uur),  O10 en O11 spelers (18.00-19.00 uur),  O12 en O13 (19.00-20.15) en MO13 en MO15 (19.00-20.00 uur).

  De indeling wordt gedaan door KNVB in overleg met de trainers, waarbij ook op het laatste moment gekeken gaat worden wie wel/niet aanwezig is. De wedstrijden duren 20 minuten, daarna worden de teams opnieuw ingedeeld. Er zijn waarschijnlijk extra trainers van de KNVB aanwezig voor assistentie. Ook zullen er vragen aan de kinderen gesteld worden over hoe zij dit ervaren hebben.

  Kennismaking, vragen en vervolg

  Op woensdag 29 januari zal Karlijn Kooijman aanwezig zijn om alvast kennis te maken met de trainers. Het is de bedoeling om in de voorjaarsvakantie een toernooitje te organiseren met ditzelfde concept.  Vragen over dit experiment kunnen gesteld worden aan Karlijn (karlijn.kooijman@knvb.nl) of andere begeleiders van de KNVB, of binnen FC Weesp aan John Michielsen (ho@fcweesp.nl) en/of de Technische Commissie (tc@fcweesp.nl ) .

  We wensen iedereen veel plezier met dit uitdagende en vernieuwende experiment!

  --

  Naschrift 1 (26/1): Deze pagina is ook op Twitter gedeeld door Steve Lawrence, zie hieronder.
  Naschrift 2 (27/1): De Correspondent heeft hierover het artikel Waarom deze voetbalclub experimenteert met een gemiddelde leeftijd voor jeugdteams gepubliceerd, en schrijft o.a. "Eén avondje in Weesp met enkele honderden kinderen: hoe bescheiden ook, het is een wereldwijd unicum."

   

  "Steve Lawrence is a consultant to Cruyff Football and Ajax in the Netherlands. With a Masters in International Sports Management, Steve founded the Football Analytics Lab and is at the forefront of research into the topic of Relative Age Effects.", zo is te lezen op https://playerdevelopmentproject.com/analysis-the-age-advantage