• Een warme zomerse overwinning 

  Na een aantal weekenden geen competitie te hebben gevoetbald in verband met Pasen en de meivakantie mocht de JO10-3 vandaag op bezoek bij Buitenboys. Helaas konden twee vaste spelers – Lise en Julius – er niet bij zijn. Om met voldoende spelers naar Almere af te reizen, hadden we Sem van de JO10-2 bereid gevonden om met ons mee te doen. Het was een warme ochtend en de temperatuur kwam al snel boven de 20 graden uit. Bij Buitenboys speelden we op erg droog kunstgras met veel ‘rubberkogeltjes’. De Weesper spelers moesten er even aan wennen. 

  Er was weinig tijd en ruimte voor een goede warming-up. Vlak voor de start van onze wedstrijd kwam het veld vrij en werden er nog snel wat pass- en loop oefeningetjes gedaan. De opstelling was al wel doorgesproken. Luke begon op doel, Milan en Cody vormden de verdediging. Joep stond centraal op het middenveld en Sam en Sem waren de aanvallen. Jayden begon in de wissel. FC Weesp bleek al goed gewend aan het veld te zijn, want er werd meteen goed gecombineerd en de bal werd prima in de ploeg gehouden. Er werden ook wat kleine kansjes gecreëerd, maar de tot scoren kwamen beide teams nog niet. Buitenboys probeerde het voornamelijk met afstandsschoten, maar deze verdwenen of naast het doel of in de handen van Luke. Verdedigend stond Weesp solide, waardoor Joep op het middenveld goed aan voetballen toe kwam. Het was Sam die de eerste goal van de ochtend maakte. Na eerder van dichtbij op de keeper te hebben geschoten, was het vanaf de zijkant met een mooi schot raak. Na deze goal verving Jayden Sem aan de rechterkant. FC Weesp bleef geduldig voetballen en dat leidde tot wat meer kansen. Vanuit de verdediging speelde Cody Jayden strak in. Jayden kwam goed naar de bal en wist met de buitenkant van zijn voet de al doorgelopen Joep keurig te bedienen. Joep kwam zo alleen voor de keeper te zijn. Een koud kunstje, want Joep schoof de bal netjes langs de keeper: 0-2. FC Weesp had de wedstrijd goed onder controle en zette telkens goed druk op de tegenstander. Met Sem voor Milan in de verdediging veranderde dit beeld niet. Aan de rechterkant troefde Cody zijn tegenstander goed af, waarna hij de bal doorspeelde op Jayden. Jayden passeerde zijn tegenstander en zocht de achterlijn op. Vanaf daar gaf hij de bal voor op Sem, maar de bal zeilde bij de tweede paal het al doel in: 0-3. Na deze 0-3 nam FC Weesp een beetje gas terug. Het lukte Buitenboys om met de afstandsschot Luke toch te verrassen: 1-3. In het tweede kwart pakte FC Weesp de draad weer op en ging op zoek naar de vierde goal. Die kwam van de voeten van Sem. Vanuit het middenveld had Sam zich vrijgespeeld en hij gaf de bal voor op Sem. Sem aarzelde niet en schoot hard de 1-4 binnen. De ruststand werd door Sam op de borden geschoten. Na een goede assist van Joep wist Sam voor de tweede keer het net te vinden.

   

  In de rust werden de puntjes nog even op de i gezet. Jayden ging op doel en Luke kwam even in de wissel. Joep en Milan vormden als vanouds de verdediging en Cody kon gaan bikkelen op met middenveld. Voorin waren het Sam en Sem. Ook na rust was FC Weesp de betere partij. Al werd dit niet direct in een grote score uitgedrukt. Buitenboys werd continu onder druk gezet, waardoor zij telkens de lange bal moesten geven. Deze waren bijna altijd prooi voor Milan of kwamen bij keeper Jayden terecht. Luke kwam voor Sem in het veld en begon samen met Cody de tegenstander direct op te jagen. Dit leidde tot balverlies bij Buitenboys en Cody maakte hier gretig gebruik van. Met links (!) schoot hij de 1-6 binnen. Geen vuiltje aan de lucht. Zou je denken. Maar de JO10-3 van FC Weesp heeft elke wedstrijd een paar minuten dat de focus een beetje weg is: er wordt niet in de positie gebleven, het dekken en meelopen met de tegenstander wordt vergeten. Het duurt dan altijd even voordat de focus weer terug is en de spelers wakker geschud zijn. Dit kost dan ook een paar tegendoelpunten. Zo ook vandaag. Van een comfortabele 1-6 voorsprong was weinig meer over. Buitenboys was teruggekomen tot 5-6 en wilde meer. Gelukkig was het derde kwart voorbij en was er even rust. De spelers van FC Weesp motiveerden elkaar, waardoor de focus weer terug was. Toch was het Buitenboys die wat gelukkig de 6-6 maakte. De koppies van FC Weesp gingen niet omlaag en mouwen werden letterlijk opgestroopt. Er werd niet meteen blind aangevallen, maar geduldig gewacht op mogelijkheden. Die kwamen er ook. Luke zette door en gebruikte goed zijn lichaam, waardoor hij de bal hard achter de keeper van Buitenboys kon schieten. FC Weesp stond weer voor en de blijdschap was duidelijk te horen. Spannend bleef het wel, want Buitenboys gaf nog niet op, maar FC Weesp stond verdedigend weer z’n mannetje met Milan voorop in de strijd. Uiteindelijk tekende Sam voor het slotakkoord en daarmee was de wedstrijd beslist. FC Weesp wist met 6-8 te winnen en ook de daaropvolgende penalty’s werden in een overwinning omgezet. 

  Een wedstrijd met twee verhalen. Geconcentreerd naar een 6-1 voorsprong en dan er uiteindelijk toch nog een spannende wedstrijd van maken door de tegenstander helemaal terug te laten komen. Al met al een mooie, warme ochtend en een puike teamprestatie!

  Joost

  Coach JO10-3